Private virksomheder styrer mere, men taler mindre om det

Bidrag fra
Jakob Scharff
Stilling: 
Markedschef
Arbejdsplads: 
Dansk Erhverv

Debatten raser om den offentlige sektor. Mindre styring. Færre kolde hænder. Ud med DJØF’erne. Det er skarpt trukket op nogle af synspunkterne. Fra et virksomhedsperspektiv er det en kunstig debat. Langt de fleste virksomheder ser ledelse og styring som helt naturligt ting. 

Det er en udbredt forestilling, at de private virksomheder, der er ”best in class” til at samle hele virksomheden om en ambitiøs vækststrategi med fælles mål og klare værdier, slet ikke bruger det dér med hård styring. Intet kunne være mere forkert. Langt hovedparten af danske virksomheder er plastret til med KPI’ere om alt fra overholdelse af budgetter, salgsmål og kundetilfredshed. Og der bliver styret benhårdt efter det. Opfølgning måneds- og kvartalsvis og typisk kontant og hurtig handling, hvis der er afgivelser.

Et godt eksempel er en situation, hvor kundetilfredsheden pludselig dykker. De bedste virksomheder har præcise rapporteringssystemer, der registrerer afvigelsen – og der vil blive sat hurtigt ind med en analyse af, hvad der er udfordringen og løsningen, som efterfølgende hurtigt bliver eksekveret. De største private virksomheder - der målt på budget og antal ansatte nok kan sammenligne sig med en gennemsnitlig kommunal organisation - bruger spandevis af ressourcer på det, som man i den offentlige sektor taler negativt om som ”ond” DJØF-styring. Det interessante er, at det næppe er noget, som private ansatte bruger ret meget tid på at overveje. Sådan er det bare. Der er i langt de fleste virksomheder en bred forståelse for, at disse styringsredskaber er forudsætningen for at kunne realisere eksempelvis specifikke vækstmål eller sikre virksomhedens konkurrenceevne. Kort sagt, private virksomheder styrer mere, men de taler mindre om det. Det bliver ikke tænkt som værende ”problematisk” eller ”bøvlet”. Man gør det bare.

Når det er sagt, så er der næppe nogen, der kan være uenige i, at der er brug for mere klar ledelse i den offentlige sektor. Men tro endelig ikke, at større ledelsesrum, værdibaseret ledelse og så videre står i modsætning til styring.